Gezamenlijk gezag
In tegenstelling tot vroeger is het gezamenlijk gezag na echtscheiding nu standaard. Dit betekent dat beide ouders belast blijven met de opvoedkundige en juridische verantwoordelijkheid voor hun kinderen. Dit heeft tot voordeel dat men onder andere onderling een omgangsregeling of bezoekregeling en een alimentatiebijdrage voor de kinderen kan afspreken. Gezamenlijk gezag betekend dat geen van de ouders beslissingen kan nemen zonder medeweten of akkoord van de andere ouder. Wel is het zo dat die ouder waar de kinderen hun verblijfplaats hebben, feitelijk de meeste verantwoordelijkheid heeft.
Grotere beslissingen worden in overleg genomen waarbij de positie van de verzorgende ouder gerespecteerd dient te worden. Te denken valt aan de keuze of de kinderen naar een crêche gaan, welke school het meest geschikt is en of zij mogen deelnemen aan het verenigingsleven.
Ouderlijk gezag houdt in principe in, dat u gezamenlijk besluiten maakt over:
- Schoolkeuze
- Opvoedingskwesties
- Bijzondere uitgaven of verplichtingen ten behoeve van het kind
- Inschrijving bij de gemeente / verhuizing
- Aanvragen van paspoort of visum
- Gezondheidskwesties
Deze verantwoordelijkheden worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheiden afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Het maakt hierbij niet uit of u getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont. Alleen ouders die samenwonen maar geen gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kinderen hebben, zijn niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
Hoewel u in principe vrij bent de afspraken samen in te vullen, moeten er afspraken in staan over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken (en een omgangsregeling van de kinderen met de niet-verzorgende ouder), over hoe ouders elkaar informeren over de kinderen, en hoe het zit met de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding (de kinderalimentatie). In uw eerste afspraak met de advocaat, zal deze de onderwerpen van het ouderschapsplan met u bespreken en u het besprokene vervolgens zo snel mogelijk weergeven in een concept ouderschapsplan, dat u vervolgens samen en met de kinderen kunt bespreken indien dit gezien de leeftijd van de kinderen mogelijk is.
Soms is het niet mogelijk als ouders om afspraken te maken omtrent de omgang met de kinderen of de alimentatiebijdrage. In dit geval is het dan noodzakelijk de beslissing aan de rechter over te laten. Toch behoeft dit geen belemmering te zijn voor het te voeren gezamenlijke gezag over de kinderen.